joi, 17 ianuarie 2013

Gerbere in ghiveci!!!

Buna tuturor, azi as vrea sa va prezint o floare delicata care creste si in ghiveci, este vorba de gerbera.

Descriere:
Gerbera este o planta cu flori de culori vibrante. Exista in jur de 40 de specii, raspandite din Africa, Madagascar si pana in Asia tropicala si America de Sud. Florile au intre 10 si 25 cm diametru, pat fiecare planta are mai mult de 10 frunze de culoare verde, aranjare intr-o coroana paralelea cu pamantul.


Gerbera poate fi plantata in gradina, in ghivece individuale sau in ghivece decorative, la un loc cu alte specii de plante. Exista multi hibrizi si culorile variaza la fel de mult - de la alb, crem, galben, portocaliu - rosiatic, pana la purpuriu sau violet. Gerbera se cultiva de obicei in sere si este foarte o floare taiata foarte indragita. Infloreste toata perioada anului.
Udarea
Gerbera se uda regulat si din abundenta, dar aveti grija ca radacinile sa nu stea in umezeala. Din cand in cand, pentru a "spala" pamantul, udati cu multa apa si lasati-l sa se scurga in tavita (aveti grija ca apoi sa inlaturati surplusul de apa).
Daca trebuie sa spalati frunzele sau sa le indepartati pe cele batrane, uscate, nu faceti niciodata acest lucru cand afara este foarte cald.

Fertilizarea:
Inainte de plantare nu este nevoie neaparat sa adaugati in pamant materiale organice - decat, desigur, daca acesta este de foarte proasta calitate. Este suficient sa tratati planta cu o substanta fertilizatoare lichida pe care sa o diluati in apa de udat. 
1. Formula substantei depinde de cantitatea de apa si de calitatea pamantului: o formula buna este de 100 - 140 ppm N, 20 - 40 ppm P, 150 - 220 ppm K, si se poate obtine din amestecul oricaror fertilizatori care se gasesc in comert.
2. Microelementele sunt foarte importante, asa ca nu uitati sa le adaugati ca solutie, in apa de udare.
3. Ingrijirea gerbera poate fi oarecum problematica pentru ca nu suporta ca aciditatea pamantului sa fie foarte ridicata. In acest sens, pamantul trebuie "spalat", adica planta trebuie udata cu o cantitate foarte mare de apa, care sa fie lasata sa se scurga bine in tavita ghiveciului.
Inmultire:Inmultirea gerberei se face prin seminte sau prin divizare. Conditiile climatice favorabile pentru inmultirea prin seminte sunt de 22-24 grade C si o umiditate de 40-50%. Lastarii sau butasii se taie de pe planta in martie - aprilie. Semintele si butasii se planteaza in pamant nisipos pana cand noile plante ating 2,5 cm inaltime. Daca semintele nu germineaza in 14-21 de zile, atunci nu o vor mai face.
Replantarea se face in aprilie. Rasadurile (gerbera obtinuta din seminte germinate) si butasii prinsi trebuie replantati in ghivece umplute cu un amestec de nisip, amestec organic uscat si turba. Cand replantati, faceti astfel incat coroana plantei sa fie deasupra nivelului solului. Pana cand planta prinde bine radacini, ghivecele trebuie tinute in umbra si stropite cu apa; dupa aceea, pot fi mutate la soare. Plantele dureaza 3-4 ani, perioada in care vor inflori din abundenta; dupa aceea, florile vor aparea mai rar si planta se va ofili.
Pentru a obtine rezultatele cele mai bune, gerbera are nevoie de cat mai multa apa si soare. Expunerea la soare direct 1/2 din zi si mentinerea pamantului usor umed, mereu, este o reteta pentru succes. Cantitatea mare de lumina duce la aparitia din abundenta a florilor.
Daca iti doresti sa faci o surpriza persoanei dragi, trimite-i o frumoasa gerbera in ghiveci cu un click aici, care poate fi insotita de un mesaj si un cadou dulce, iar Floraria online din Cluj, Flori la Cluj.ro iti ofera transport gratuit in Cluj.



*Se poate comanda pentru Cluj si Timisoara


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu